Als je op zoek gaat naar vegetarische of veganistische receptjes, dan zul je ook gauw iets met quinoa tegenkomen.
Even wat feitjes over quinoa op een rijtje:
- Quinoa bestaat uit zaden van de quinoaplant en kan als basis dienen voor een maaltijd, zoals een salade.
- De zaden lijken op graankorrels, maar zijn het niet. Je kunt ze koken of stomen, zoals bij rijst of couscous.
- Kook de korrels in een dubbele hoeveelheid water, ze absorberen het dubbele gewicht aan vocht.
- Het is een bron van eiwit en de mineralen koper en magnesium. Quinoa bevat vezels, B-vitamines, vitamine E en ijzer.
- Quinoa is glutenvrij.
- Wit, rood en zwarte quinoa zijn de meest voorkomende kleuren, maar verschillen niet veel qua smaak.
- Quinoa komt uit Zuid-Amerika.
Door het hoge eiwitgehalte in quinoa, is het dus een perfecte aanvulling in een vegetarisch of veganistisch dieet.
Voor ons is quinoa een goede basis voor een salade die wij woensdags eten voordat we gaan sporten. Deze keer maakte ik een quinoasalade met gekookte sperzieboontjes. Natuurlijk kun je deze salade ook eten tijdens de lunch en in de zomer is het een heerlijke, voedende maaltijd op een warme dag.
Aantal porties: 2

Ingrediënten
- 100 GR QUINOA (IK GEBRUIKTE 3 KLEUREN QUINOA)
- SPERZIEBOONTJES
- 1 AVOCADO
- 1/3 KOMKOMMER
- 10 CHERRYTOMAATJES
- 1 OF 2 BOSUITJES
- WALNOTEN
- OLIJFOLIE
- ZOUT EN PEPER
Keukenbenodigdheden:
- MESJE
- SNIJPLANK
- 2 PANNEN
- SALADEKOM
Bereiding
- Kook de quinoa, zoals aangegeven op de verpakking en giet af.
- Halveer de sperzieboontjes en zet ze op het vuur. Kook ze in 3-5 min. beetgaar en giet af.
- Laat de quinoa en sperziebonen eventjes afkoelen voordat je ze aan de salade toevoegt.
- Snijd de avocado, komkommer, cherrytomaatjes en bosuitje(s) in blokjes, partjes of ringetjes.
- Breek of snijd de walnoten in grove stukken.
- Meng alle ingrediënten in een saladekom en voeg naar smaak olijfolie en zout en peper toe.