Hartige taarten kunnen prima vegetarisch en het leuke er van is dat je er van alles in kan stoppen en zo ook weer lekker kunt variëren.
Dit recept komt uit de Allerhande en ik heb ‘m een beetje aangepast aan wat mij lekker leek. Ik nodig je uit om hetzelfde te doen.
Dit is hoe ik het deed. Ik heb er een stuk wortel in blokjes aan toegevoegd, die ik toevallig nog over had. En walnoten, ja daar zijn ze weer. Ik hou ervan. Maar laat ze gerust weg of vervang ze voor andere noten die je lekker vind of wat je nog hebt liggen. Bij het ei-crème fraîche-mengsel heb ik naast zout en peper, wat nootmuskaat gedaan om hem wat meer op smaak te brengen.
Waar mogelijk vervang ik producten voor een plantaardig alternatief. Zo heb ik de crème fraîche in deze hartige taart vervangen voor een plantaardige variatie op room. Je kunt bijvoorbeeld Alpro Cuisine, op basis van soya of Oatly Cuisine Bio, op basis van haver gebruiken. Heb ze allebei al eens geprobeerd in dit recept en beiden werkten prima.
Er gaan veel eieren in deze taart, dus ik gebruik zoals gewoonlijk biologische eieren hiervoor, omdat de kippen hiervan het meest diervriendelijk behandeld worden. Ik heb het even nagezocht en je kan ook aan de code op een ei zien hoe hoog het welzijn van de kip geweest is. Eiercodes beginnen met een nummer van 0 t/m 3 en hoe lager het nummer, hoe hoger het welzijn. Biologische eieren hebben het nummer 0 en kooieieren 3. Ook kan je naar het Beter leven keurmerk kijken, waarvoor geldt: hoe meer sterren, hoe beter.
Ik heb er een simpele tomatensalade bij gemaakt, die erg lekker smaakt bij dit gerecht.
Aantal porties: 4
Wij eten per persoon een kwart van de taart, als avondmaaltijd.

Ingrediënten
- 7 PLAKJES HARTIGE TAART DEEG (UIT DE DIEPVRIES)
- 1 BLOEMKOOL
- 1 BROCCOLI
- EVT. ANDERE GROENTE DIE JE OVER HEBT, BIJV. WORTEL
- EVT. HANDJE WALNOTEN
- 1 PAKJE À 125 GR GEITENKAAS NATUREL 45+
- 4 EIEREN
- 125 ML CRÈME FRAÎCHE
- ZOUT EN PEPER
- EVT. NOOTMUSKAAT EN/OF ANDERE KRUIDEN
- 45 GR AMANDELSCHAAFSEL
- OLIJFOLIE
Ingrediënten voor de tomatensalade:
- CHERRYTOMAATJES
- 1 BOSUITJE
- OLIJFOLIE
- ZOUT EN PEPER
Keukenbenodigdheden:
- MESJE
- 1 PAN
- VERGIET
- SPRING- OF QUICHEVORM (DIAMETER 26 CM)
- MENGKOM
- OVEN
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Spreid de plakjes hartige taart deeg uit op een bord en laat ze ontdooien in ongeveer 10 min.
- Verdeel de bloemkool en broccoli in kleine roosjes, snijd evt. andere groenten in stukjes en was ze.
- Kook de roosjes (en evt. andere groenten) in ruim water met zout in 3-5 minuten gaar.
- Laat ze in een vergiet uitlekken.
- Bekleed de vorm met de plakjes deeg en prik met een vorm gaatjes in de bodem.
- Verdeel de groente erover.
- Hak of breek de walnoten in grove stukken en strooi over de groenten.
- Verkruimel de kaas erboven.
- Klop de eieren los met de crème fraîche en zout en peper. Voeg evt. nootmuskaat en/of andere kruiden toe.
- Schenk het mengsel over de groente.
- Bak de taart ca. 20 min. in het midden van de oven.
- Strooi de amandelschaafsel er overheen.
- Bak de taart nog ca. 15 min. goudbruin en gaar.
- Maak ondertussen de tomatensalade. Snijd de cherrytomaatjes in vieren en de bosuitjes in ringen. Meng door elkaar met olijfolie en zout en peper.
- Snijd de hartige taart in vieren en serveer met de tomatensalade.

Ben erg benieuwd hoe jullie de hartige taart gemaakt hebben of hoe jullie hem zouden maken, én wat jullie ervan vonden! Laat je hieronder een berichtje achter?