Mexicaanse ovenschotel met nacho’s

Eens in de zoveel tijd maken wij wel iets Mexicaans, we zijn er verzot op. We zijn dan ook enorme fan van guacemole, en bij ons smaakt ie meestal lekker naar knoflook 😉

Alweer een paar jaar geleden ben ik op zoek gegaan naar een recept, zodat we voortaan geen kant-en-klare-kruidenmix meer uit een zakje hoefde te halen en zo stuitte ik op het recept ‘Vegan nachos uit de oven’ van de Groene Meisjes. Deze ovenschotel is echt zo verrukkelijk, dat je bijna het idee krijgt dat je niet gezond bezig bent door de tortilla chips die er in zitten, terwijl er toch heel veel groente in zitten. Maar soms is het goed om jezelf een beetje te verwennen, nietwaar?

Het leuke van zelf kruiden toevoegen is dat je zelf kan bepalen hoe pittig het wordt. Houd je niet van pittig, laat de cayennepeper dan achterwege en probeer met een klein beetje chilipoeder of alleen peper uit, of je het lekker vindt.

Ik heb het recept van de Groene Meisjes wel her en der een beetje aangepast, zoals wij het vaak maken. Zo gebruiken wij bijvoorbeeld tomatenblokjes i.p.v. gepelde tomaten, omdat we die dan toch altijd in stukjes sneden, omdat we ze anders te groot vonden.  

Aantal porties: 2-3

Dit recept is voor twee grote eters, maar in ons geval goed voor 3 (normale) porties en dan hebben we de volgende dag dus nog één portie over. Ben je met meer eters, voeg dan nog wat meer van de groenten en kruiden toe.

Ingrediënten

Ingrediënten voor het groentemengsel:

  • 1 RODE UI, FIJNGESNEDEN (HOUD EVT. EEN KLEIN BEETJE APART VOOR DE GUACOMOLE)
  • 2 TENEN KNOFLOOK, FIJNGESNEDEN
  • 1 PAKJE VEGETARISCH GEHAKT (OP BASIS VAN TOFU)
  • 1 RODE PAPRIKA, IN BLOKJES
  • 1 BLIK TOMATENBLOKJES OF GEPELDE TOMATEN
  • 1 POT OF BLIK(JE) MAÏS, UITGELEKT
  • OPTIONEEL: 1 BLIK KIDNEYBONEN, UITGELEKT
  • 1 TL CHILIPOEDER
  • 1 SNUF CAYENNEPEPER
  • KORIANDERPOEDER, NAAR SMAAK
  • ZOUT & PEPER, NAAR SMAAK
  • SCHEUTJE OLIJFOLIE OM IN TE BAKKEN EN OM DE OVENSCHAAL MEE IN TE VETTEN
  • 1 ZAK TORTILLA CHIPS NATUREL
  • OPTIONEEL: (PLANTAARDIGE) CRÈME FRAÎCHE
  • OPTIONEEL: (PLANTAARDIGE) GERASPTE KAAS

Ingrediënten voor de guacemole:

  • 1 EETRIJPE AVOCADO
  • 1 (KLEIN) TEENTJE KNOFLOOK
  • ½ SJALOTJE OF EEN KLEIN BEETJE RODE UI
  • EVT. WAT CITROENSAP
  • EVT. EEN SNUFJE CHILIPOEDER
  • EVT. EEN SNUFJE ZOUT EN PEPER

Keukenbenodigdheden:

  • SNIJPLANK
  • MES
  • WOK OF PAN
  • OVENSCHAAL
  • KEUKENMACHINE OF STAAFMIXER

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Fruit de ui en knoflook in een scheut olijfolie.
  3. Voeg na een paar minuutjes de paprika toe, roerbak dit eventjes en voeg vervolgens ook de maïs (en eventueel de kidneybonen) toe en bak mee.
  4. Voeg het vegetarische gehakt toe en verwarm dit mee.
  5. Voeg de kruiden toe: 1 tl chilipoeder, een snuf cayennepeper, en koriander, zout en peper naar smaak.
  6. Voeg nu de tomatenblokjes uit blik toe, breng het aan de kook en laat het vervolgens even lekker pruttelen zodat de smaken er goed in kunnen trekken. Schep tussendoor om.
  7. Vergeet niet even te proeven of je de smaak lekker en pittig genoeg vindt, voeg anders nog wat kruiden toe.
  8. Vet ondertussen een ovenschaal in met wat olijfolie.
  9. Begin met een laagje tortilla chips op de bodem van de ovenschaal. Schep hier een (dun) laagje van het groentemengsel overheen. Vervolgens weer een laagje tortillachips, enz. Eindig met de tortillachips. Gebruik de tortillachips naar eigen inzicht, hij hoeft niet helemaal leeg.
  10. Optioneel: strooi nu de geraspte kaas over de tortilla chips.
  11. Zet de ovenschotel 5-10 minuten in de oven. Let op dat de tortilla chips niet aanbrandt.
  12. Maak ondertussen de guacemole door alle ingrediënten in de keukenmachine te doen of met de staafmixer te pureren tot een mooie, gladde spread.
  13. Proef weer even of je hem lekker vindt, en voeg eventueel nog wat meer knoflook, kruiden of citroensap toe.
  14. Verdeel de ovenschotel over de borden en schep er een lekkere dot guacemole op en eventueel de crème fraîche.
  15. Eet smakelijk!

Eigenlijk is dit een 3-in-1 recept. Het groentemengsel en de guacemole is namelijk naast deze ovenschotel, ook te gebruiken voor tortilla wraps en tacoschelpen. Zo kan je lekker variëren. In de volgende blog post laat ik zien hoe je dat doet.

Geef een reactie